Corp strain blocat la nivel esofagului toracic , in aria de proiectie a cordului

iunie 1, 2016 Articole 0

Dodo , peckinez , 14 ani

Diagnostic : Corp strain blocat la nivel esofagului toracic , in aria de proiectie a cordului

In urmatoarea perioada am sa va prezint cat mai multe cazuri in care am sa pun in evidenta utilitatea endoscopiei in  diagnosticul diferitelor manifestari patologice digestive, respiratorii, urinare si ale canalului auditiv dar si in multe situatii de urgenta unde endoscopia este utilizata in primul ca si procedura interventionala .

Cazul lui Dodo , a fost pentru noi ca si echipa medicala , o provocare , pe care am incercat sa o manageriem pe cat se poate de echilibrat , luand de la inceput in calcul toate complicatiile si accidentele ce pot sa apara in astfel de situatii .  Deci ne aflam din start in fata unei misiuni dificile , daca nu chiar imposibile  Dodo avand in micul lui esofag un os de pui ( stern de pui ) de aproape 1 saptamana . In astfel de situatii corpurile straine irita sistematic mucoasa esofagiana inflamand toata regiunea , facand dificila orice interventie pe zona respectiva .

Dupa pregatirea intregii strategii , am hotarat sa intervenim  endoscopic si sa incercam sa extragem corpul strain din esofag . Dupa aproximativ 2 ore am reusit sa extragem osul , dar nu fara complicatiile la care ne asteptam , in urma interventiei esofagul lui Dodo a suferit o perforatie prin care am vizualizat  mediastinul toracic si chiar un lob pulmonar . In situatia data , stareapacientului  se complica si cu un pneumotorax ( acumulare de aer in cutia toracica ) dar si cu o eventuala mediastinita ( o infectie a membranei interne ce tapeteaza peretele cutiei toracice si vicerele intratoracice )  . In urmatoarele  minute am intervenit prin toracocenteza ( punctie toracica ) bilaterala evacuand o cantitate considerabila de aer . Dupa toracocenteza am mutat pacientul in camera de reanimare dotata cu o sursa de oxigen administrandu-i medicatie specifica ( antibiotice , analgezice , fluide etc )

La acel moment situatia era in felul urmator Dodo avea o grava perforatie esofagiana ce putea in orice moment sa-i cauzeze moartea . In astfel de cazuri nu exista decat 2 solutii : montarea unui stent esofagian acoperit pe zona de perforatie sau reverificarea endoscopica a zonei afectate la  48 ore in speranta inchiderii perforatiei .

La 48 de ore am efectuat un recontrol endoscopic fiind pregatiti pentru montarea stentului esofagian in eventualitatea necicatrizarii esofagiene pe zona de perforatie . La examinarea esofagoscopica , zona de perforatie esofagiana nu mai era decelabila ( esofagul se cicatrizase ) asa ca am luat hotararea de a-i monta lui Dodo un tub de hranire gastric de tip PEG , pentru a bypassa pentru perioada de aproximativ 30 de zile esofagul lui Dodo , deci in concluzie toate alimentele si inclusiv apa trebuiau introduse printr-un tub direct in stomac , dandu-i astfel timp zonei de perforatie esofagiana sa se vindece complet .

Evolutia starii de sanatate in urmatoarele zile a fost excelenta iar Dodo a fost externat cu recomandarile medicale aferente , urmand ca la aproximativ 30-40 zile sa se reintoarca pentru recontrolul endoscopic si pentru extragerea endoscopica a tubului de hranire gastric ( PEG ) .

Acest lucru se va intampla in urmatoarele zile si vom veni atunci si cu toate informatiile si vestile despre Dodo.

IMG_1659 IMG_1660 IMG_1661 IMG_1663