„Oasele …. bata-le vina !”

iunie 1, 2016 Articole 0

Dupa aceasta interventie initial endoscopica apoi convertita la chirurgie clasica prin esofagotomie , care nu a durat decat vreo 4-5 ore ,nu pot sa spun decat ca ma bucur ca am mai salvat o viata . Dar in acelasi timp stau si ma gandesc unde o fi logica si fundamentul stiintific sau „filozofic” de a hrani in continuare patrupedele noastre cu oase . In urma cu cateva luni am mai avut o postare cu un catel pe nume Oldie ,pe care am reusit sa-l salvam extragandu-i osul de la nivel esofagian prin procedura endoscopica , postarea a generat discutii pro si contra in care „specialistii ” mai mult sau mai putin avizati si-au exprimat parerea si au incercat sa convinga poporul ca de fapt cainele este de vina ca a ramas cu osul infipt in gat , ca nu a invatat in cei ” 7 ani de acasa” sa manance cu furculita si cutitul . Oameni buni va marturisesc ca aici pe pagina am postat doar cazurile cu final fericit , dar vreau sa va spun ca exista si un procent de interventii nereusite ( pana in 5 %) cu final tragic in care sarmanele animale nu au murit din vina lor , ca doar nu au fost ele la macelarie sa-si cumpere oase de porc sau de vita .

In aceste videoclipuri postate este vorba de un catel rasa Rottweiler ce a stat cu osul la nivel esofagian timp de aproape 3 saptamani , afectiunea fost diagnosticata radiologic , a fost trimis cu recomandare pentru endoscopie , din pacate de aceasta data nu am reusit decat sa relocam osul dintr-o pozitie greu abordabila chirurgical ( esofagul toracic ) in zona de esofag cervical si sa-l extragem prin procedura clasica chirurgicala .

P.S. Multumim colegilor de la Clinica Veterinara ,Mobile Vet Vasiloiu Radu George si Razvan Ionut  pentru recomandarea si increderea acordata in diagnosticarea acestui caz .